Kulturno društvo Grajski oktet

Zgornji Tuštanj 1, 1251 Moravče, Slovenija

GSM +386 (0)41 356 755, E-pošta info@grajskioktet.si

 

Koncerti v letu 2012

Število sedem je pravljično število. Sedem palčkov pomaga Sneguljčici, sedem je barv mavrice, v glasbi je sedem osnovnih tonov … in letos je minil že sedmi letni koncert Grajskega okteta.

 

Letošnje leto je bilo za poslušalce »grajske glasbe« res pravljično leto, saj so fantje Grajskega okteta že junija začeli s koncerti. Priredili so večer dalmatinske glasbe in skupaj s klapo Mali grad in Tamburaškim orkestrom Vrhpolje popeljali poslušalce v Dalmacijo, nato pa v avgustu in septembru s pomočjo Slakovih pesmi in Moravškega tria navdušili še na dveh koncertih.  

 

Sedmi tradicionalni letni koncert Grajskega okteta se je odvil v dveh delih. Najprej smo lahko prisluhnili koroškim narodnim pesmim, ki so nam razkrile in še malo bolj približale koroško Slovenijo.Juhe, pojdamo v Škuǝfǝče,Mojcej, Katrca, Ti puǝbǝč ja kna lumpej in venček koroških narodnih Mi smo mi, so bile le nekatere pesmi, ki so nam lahko še posebej ostale v spominu.

Preden se je koncert preoblikoval v zvrsti glasbe, so se nam predstavili Moravški trio, mladi fantje iz Moravč in nas s harmoniko in znanimi Slakovimi melodijami uvedli v narodnozabaven del večera. In kaj še manjka, da smo prepričani, da gre res za pristno slovensko glasbo? Slovenska narodna noša! Grajski oktet v narodnih nošah je drugi del koncerta posvetil spominu na Lojzeta Slaka in poslušalce zazibal v valčkih in polkah vsem znanih melodij, ki so nekaterim priklicale tudi kakšno solzo v oči.

 

Grajski oktet je s prvim koncertom v letošnjem suhem poletju priklical tudi tako zelo zaželene »solze« z neba, zato je bil prvi nastop v KD Moravče. Nato so koncert ponovili tudi v svojem domačem okolju na gradu Tuštanj pod zvezdnatim nebom, kar je dalo koncertu še poseben čar.

 

  Copyright© 2013 Kulturno društvo Grajski oktet. Vse pravice pridržane. Oblikovanje: mag. Blaž Slapar.